Harmonogram konsultacji oraz zebrań z wychowawcami 31 maja 2023 r.
16:30 – 17:15 – zebranie z wychowawcami klas: 1a,1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1aLSP, 1bLSP
17:15 – 18:00 – konsultacje dla wszystkich klas ZSP
18:00 – 18:45 – zebranie z wychowawcami klas: 2a, 2b, 2c, 2d, 3a, 3b, 3c, 3d, 2LSP, 3LSP, 4LSP, 0p
„Człowiek jest nieustannym stawaniem się”... Te słowa towarzyszyły nam podczas uroczystości wręczenia świadectw ukończenia szkoły, która odbyła się 28 kwietnia w Wodzisławskim Centrum Kultury. Podczas uroczystości w której uczestniczyli absolwenci, rodzice, nauczyciele, przedstawiciele Rady Rodziców oraz wicestarosta wodzisławski p. Tadeusz Skatuła wręczono Statuetki PROSPERO 2023 dla szczególnie wyróżniających się uczniów:
Decyzją Rady Pedagogicznej Tytuł Superprospero 2023 otrzymali :
Julia Wolny
Amelia Kwapisz
Tymoteusz Chłopecki
Tytuł Prospero w kategorii Ambasador szkoły przyznano:
Wiktorii Blani
Emilii Czajce
Tytuł Prospero w kategorii Teatr otrzymały:
Laura Berger
Antonina Swoboda
Tytuł Prospero w kategorii Muzyka wyśpiewały:
Patrycja Paczos
Zuzanna Głowacka
Zofia Obrzut
Tytuł Prospero w kategorii Taniec otrzymał:
Maciej Cesarz
W Kategorii Sztuki wizualne Tytuł Prospero przypadł:
Natalii Tomiczek
Marcinowi Jurczykowi
W kategorii Sport uhonorowano:
Katję Skupień
Okolicznościowe statuetki otrzymały również stypendystki Prezesa Rady Ministrów:
Zofia Niesłańczyk i Oliwia Płaczek.
31 uczniów ukończyło szkołę z wyróżnieniem. Ponadto Zofia Niesłańczyk, Zofia Mrozek oraz Amelia Kwapisz otrzymały nagrody ufundowane przez Starostę Wodzisławskiego za najwyższe średnie w szkole. Dziękujemy Maturzystom za wspólnie spędzone lata i trzymamy kciuki ZA NAJWYŻSZE wyniki na maturze!
W ostatnim dniu odbywającego się w szkole tygodnia świadomości ekologicznej Climate Action Week grupa ochotników wybrała się na akcję sprzątania lasu w okolicach wodzisławskiej Baszty. O 10.00 uczniowie wyposażeni w worki do segregacji śmieci, rękawiczki oraz dobre chęci, wyruszyli w prawie ośmiokilometrową trasę. Sprzątanie trwało około 4 godzin wraz z przerwą na piknik, wysłuchanie prezentacji o historii baszty oraz lesie znajdującym się wokół niej. Uczniowie ćwiczyli w terenie rozpoznawanie rozmaitych gatunków drzew oraz szacunkowe określanie ich wieku.
Akcja bardzo spodobała się uczniom, a także pokazała jak istotne jest dbanie o las i poznawanie jego bogactwa. Był to czas poświęcony pomocy naturze i integracji zespołu Erasmus.
Święto Narodowe Trzeciego Maja obchodzone jest na pamiątkę uchwalenia przez Sejm Czteroletni 3 maja 1791 r. Ustawy Rządowej Rzeczypospolitej Obojga Narodów, powszechnie znanej jako Konstytucja 3 maja.
W tym roku przypada 232. rocznica uchwalenia pierwszej w Europie i drugiej na świecie konstytucji. To zwykle piękne i radosne polskie święto, napawające nas dumą narodową z dokonań naszych przodków. Odczuwamy dziś radość z osiąganych celów, tych samych, które przyświecały twórcom Konstytucji 3 Maja. Wszakże duch tej konstytucji był przepojony umiłowaniem wolności i marzeniem o nowoczesnym państwie polskim. 3 maja 1791 r. Sejm Czteroletni po burzliwej debacie przyjął ustawę rządową, która przeszła do historii jako Konstytucja 3 Maja. Jej twórcy określili ustawę „ostatnią wolą i testamentem gasnącej Ojczyzny”. Wyrażała nadzieje Polaków na wzmocnienie państwa, władzy królewskiej i wojska, a także nadanie praw mieszczanom i poprawienie sytuacji chłopów. Uchwalając Konstytucję 3 Maja posłowie Sejmu Czteroletniego podjęli próbę ratowania Rzeczpospolitej. Dziś swobodnie możemy cieszyć się z wolności i uczcić narodowe święto.
W ramach projektu Erasmus+ Generations Cycling 4 Inclusion & Climate Action zorganizowaliśmy wyjątkowe warsztaty kulinarne oparte na zasadzie zero waste -eliminowanie odpadów i wykorzystywanie wszystkich zasobów. Zatem: z obierek po ziemniakach, użytych do przygotowania placuszków ziemniaczanych zrobiliśmy kruszonkę ziemniaczaną w karmelu; z obierek po bananach - nawóz, zaś z samych bananów- chlebek bananowy; z karmelu, który pozostał na patelni - mleko karmelowe; z kaszy jaglanej z poprzedniego dnia - pudding waniliowy; z warzyw z rosołu - wytrawną pastę warzywną, a zieloną część rzodkiewek zmiksowaliśmy w pesto.
Przepisy w załączeniu. Spróbujcie sami!
Dziękujemy Pani Małgorzacie Czyż, specjalistce m.in. od kuchni Zero Waste, instagram@w_kuchni_gosh
Dziękujemy Dyrekcji Zespołu Szkolno - Przedszkolnego nr 7 w Wodzisławiu Śląskim za udostępnienie kuchni.
Dziękujemy Pani Dorocie Wojaczek i jej podopiecznym.
Siekali, obierali, myli, piekli, smażyli, sprzątali, przyprawiali, kosztowali, częstowali: Julia Balińska, Aleksandra Bednorz, Jakub Czyż, Amelia Kaczmarz, Magdalena Kucza, Oliwia Mężyk, Tytus Orszulak, Klaudia Przyczka, Jakub Wlazeł.